Punč zimného rádžu

Punč sa pôvodne pripravoval v Indii. Lokálny alkohlolický nápoj pozostával z piatich základných ingrediencií. Etymológia slovíčka siaha práve do týchto končín, keďže hindskú číslovku „pánč“, päť, do svojho slovníka prebrali i anglickí kolonizátori. „Anglický“ punch si postupne rozšíril i do ostatných častí kontinentu a dodnes sa teší obdivuhodnej popularite. Mnohým z nás sa punč spája predovšetkým s výraznou rumovou arómou. Nápad, dodávať do teplého nápoja šmrnc rumu siaha za oceán, do Karibiku, kde sa podáva ako aperitív. Jamajský rum si nesie rovnakú pečať ako kubánske cigary, či mexické chilly. Brandy a víno nahradila zmes z čaju, ovocia, korenín a rumu. Momentálne existuje nespočitaľné množstvo „tých pravých“ receptov na prípravu tohto lahodného nápoja. Základ je však nemenný. Vôňa, hrejivosť a ovocný podtón sú nezmazateľnými atribútmi každého kvalitného punču.

Ak sa rozhodnete absolvovať poznávací „maratón“ po európskych vianočných trhoch, istotne narazíte na prekvapivé kombinácie. Či už ochutnáte pivový punč v Nemecku alebo mandľový amarettový punč pred viedenskou radnicou. V tomto prípade sa medze fantázií nekladú. Slovenské adventné mestečká ponúkajú taktiež široký výber punčov. Iste sa Vám stalo, že ste miesto kulinárskeho zážitku dostali studenú, presladenú malinovku v (prekvapivo) vrelom platovom poháriku. Správna teplota na podávanie punču sa pohybuje okolo 60 stupňov. Taktiež obsah alkoholu by nemal prerážať všetky ostatné vlastnosti, ale zároveň ani nedosahovať „bod mrazu“. Percentuálny podiel nie je presne daný, ale pohybuje sa v rozpätí od 5 do 12 %. Pre maloletých, vodičov či abstinentov sú pripravené nealkoholické verzie. Odporúčame ochutnať jemný jabĺčkový punč s medovo-klinčekovým „srdcom“, horkastý mandľový nápoj s dotykom amaretta a sladučkej melasy, či ovocnú symfóniu lesných plodov, bazy, rumu a karamelizovaného cukru.

Každý milovník dobrých chutí si istotne v širokej ponuke nájde „to pravé orechové“. Punč rovnako hrejivý, farebný a korenistý ako všetky „žilky“ Indie.