Hrejivá vôňa vareného vína neodmysliteľne dopĺňa príjemnú atmosféru zimnou zaliatych dní. Podmanivé tóny sladkastej škorice, trpkastých klinčekov a sviežeho anízu spolu s kvalitným vínom, tvoria nerozlučiteľné quarteto nezameniteľných chutí. Jednou z prvých asociácií spojených s týmto hrejivým „elixírom“ sú jednoznačne vianočné trhy či dobrá lyžovačka. Následky treskúcej fujavice a skrehnutých končekov prstov si ľudia od pradávna liečili šálkou vareného vínka. Možno viacerí z vás by za kolísku tohto nápoja tipovali niektorú z odľahlých, snehom zaliatych oblastí ďalekého Severu. Nie je to však tak. Počiatky vareného vína možno vypátrať v dejinách Rímskej ríše. Je všeobecne známe, že naši antickí predkovia sa radili medzi veľkých hodovníkov a milovníkov všetkých pôžitkov, k čomu jednoznačne patrila i čaša vína. Avšak málokto vie, že práve im vďačíme za vynález tejto „zimnej“ úpravy bieleho či červeného vína. Rimania mok obohacovali všakovakými koreninami a vytvárali podmanivé variácie jednotlivých chutí, ale i predlžovali dátum spotreby. Víno sa tak ľahšie uskladňovalo i na dlhšiu dobu. My sme sa však od tých čias prehupli do druhého milénia. Lastovičky a sýkorky už na našich hostinách len tak ľahko nenájdete, ale pohárik vareného vínka sa (t)raduje i naďalej veľkej obľube. Hrejivosť nápoja s malým percentom alkoholu a bohatou nádielkou voňavých korenín, rozširuje cievy, navracia „správnu“ farbu i sviatočnú náladu. I keď, varené víno sa teší najväčšiemu aplauzu v škandinávskych krajinách, nemožno ho označiť za nechceného „emigranta“, ani v našich zemepisných končinách. Každý starý Prešporák jednoznačne potvrdí, že zázračné obdobie od Martina po Vianoce sa nieslo v znamení adventných vôní. Každý mal svoj súkromný recept obohatený o maličké tajomstvo. Základné ingrediencie avšak zostávali nezmenené. Biele či červené víno, tradičné koreniny, koliesko citróna, cukor či včelí med. Severania dotvárajú svoju verziu Glögu i pomarančovou kôrou, hrozienkami, ošúpanými mandľami a kvapkou fínskej vodky. Na našom území, sa však iný alkohol do vína nepridáva. Rum, ovocné vína, amaretto, jabĺčka a mnohé iné pochutiny sú súčasťou punčov. Varené víno patrí k zimnému obdobiu ako kapor k Vianociam. Dopĺňa príjemné chvíle v kruhu rodiny či dobrých priateľov, večernú prechádzku vianočným mestečkom, ale i zaslúženú odmenu po dni strávenom na lyžiach.