Ani kone pod kapotou nie sú problémom

 

Nezameniteľnú atmosféru blížiacich sa Vianoc si chceme dosýta vychutnávať každým pórom nášho vnímania. Stačí sa obzrieť okolo seba. I ten najtvrdší cynik, si predsa len vyzdobí voňavú jedličku a svojich blížnych obdarí, hoc len maličkou pozornosťou. Vysvietené mesto, výklady plné dekorácií, drevené búdky s pečenými gaštanmi nám spríjemňujú každý prechod večernými ulicami. Vedome, či skryto, sa predsa len vnútorne pripravujeme a tešíme na najkrajšie sviatky liturgického roka. Časy sa pohli. Stromček si nevešiame dolu hlavou nad jedálenským stolom, nedržíme zlaté prasa a podarovať si medovníkové srdiečko vyznieva skôr ako hororová mystifikácia ako Čo to sa od čias našich prarodičov zmenilo. Čo sa však nemení je to povestné „čaro Vianoc“. A to, nie je a nebude možné odoprieť nikomu. Zájsť si s rodinou do vianočného mestečka a pochutnať sa výbornej lokši s pohárom korenistého punču, porozprávať sa, vypnúť program každodennej reality. A k tomu dozaista patria aj klasické vône a chute, ktoré si spájame s touto etapou roka. Klinčeky, škorica, aníz, pomaranče, mandle, rum. To všetko patrí do každej omrvinky či kvapky vianočných chutí, ktoré si nechce odoprieť nikto z nás. A ani nemusí. Široká paleta nealkoholických punčov nesklame ani najvyberanejšie jazýčky. Prísady vytvárajú patričný súzvuk i bez pridania alkoholu. Bobuľové ovocie ako sladučké šťavnaté jahody či kyselkavé osviežujúce ríbezle v kombinácii s „rozpaľujúcimi“ punčovými koreninami, čakajú na chuťové poháriky ozajstného labužníka. Či už ste v pozícii vodiča, nepijete alkohol alebo sa vaše deti túžia zahrať na „dospelákov“, máte problém vyriešený šmahom čarovného prútika. Nik nebude ukrátený o plnosť zážitku. I nealkoholické punče sú rovnako starostlivo pripravované ako ich „susedia“ s dodanou kvapkou alkoholického nápoja. Taktiež však treba mať na pamäti, že i napriek nulovému obsahu alkoholu, musí byť punč vyrobený z kvalitných ovocných štiav a korenín ako je škorica, klinčeky, badián, aníz, citrónová kôra, ale i kúskov nakrájaného jabĺčka, pomarančov či horkastých mandlí. Tak isto sa podáva zohriaty na 60 C, aby nepopálil jazýčky malých ani veľkých, ale zároveň dostatočne rozohrial brušká všetkých „mlsníkov“. Je len na vašom rozhodnutí, aký z punčov sa rozhodnete otestovať. Istotne v širokej ponuke nájdete „toho pravého“, ku ktorému sa budete pravidelne s radosťou vracať a nadšene vychutnávať jedinečné spojenie harmonických chutí.